vineri, 23 decembrie 2011

Vopsea lavabila - informatii generale utile


Amenajarea unei locuinte nu se poate concepe fara a da o culoare cat mai placuta interiorului si chiar a exteriorului, iar cel mai adesea pentru acest lucru se foloseste vopsea lavabila.
Vopseaua lavabila are cateva elemente care stau la baza alegerii ei:
·         are o rezistenta la spalare de pana la 1000 de spalari
·         se aplica usor, existand acum toate ustensilele necesare pentru aplicarea vopselei lavabile pe pereti (bureti, pistol de vopsit, pensule, trafaleti)
·         se poate aplica pe diferite suprafete: zidarie, beton, gips-carton
·         are o putere de acoperire mare: pana la 16 mp/l
·         timp de uscare scurt: aproximativ 3 ore, acest timp putand fi mai scurt sau mai lung in functie de temperatura si umiditatea din incapere
·         exista sute de nuante pentru vopsea lavabila din care se poate alege in functie de gusturile fiecaruia
 

Singurul dezavantaj pe care il prezinta vopseaua lavabila este acela ca nu poate fi aplicata peste alte tipuri de vopsele sau var.
Tipuri de vopsea lavabila:
·         vopsea semi-lavabila
·         vopsea lavabila
·         vopsea superlavabila
Aceste tipuri de vopsele se deosebesc prin rezistenta la spalare pe care o prezinta, ultima dintre ele rezistand la cele mai multe cicluri de spalare si este mai lucioasa.


Recomandari
Vopseaua lavabila pentru interior este un produs pe baza de rasini acrilice. Peretii pe care urmeaza a fi aplicata vopseaua lavabila trebuie sa fie cat mai bine curatati si finisati cu glet. De obicei, inainte de aplicarea pe pereti, vopseaua lavabila se dilueaza cu apa, insa exista si unele tipuri de vopsea lavabila care nu necesita diluare.
Pentru a obtine un rezultat cat mai bun, in general se aplica doua straturi de vopsea lavabila, insa se gasesc acum pe piata vopsele lavabile cu o mare putere de acoperire care se poate aplica intr-un singur strat. Acest lucru depinde si de suprafata pe care se aplica si se poate verifica pe o suprafata mica.
In cazul in care exista o umiditate foarte mare in incapere, poate fi nevoie de o solutie speciala care se aplica inainte de a aplica primul strat de vopsea si se poate opta de asemenea pentru o vopsea lavabila cu aditivi, speciala pentru a impiedica formarea mucegaiului.
Odata cu progresul tehnologic, pe piata apar noi tipuri de vopsele lavabile cu continut de atitivi speciali precum:
·         vopsea lavabila cu teflon - cu protectie impotriva patarii si zgarierii,
·         vopsea lavabila cu protectie la frecare, ingalbenire, etc.
Vopselele lavabile care se vand pe piata din Romania se gasesc intr-o gama mare de sortimente si au caracteristici diferite, de aceea va trebui tinut seama de particularitatile fiecareia, iar in acest sens trebuie citit cu atentie instructiunile inainte de utilizare.
Se poate intampla ca unii folosesc frecvent anumite tipuri de vopsea lavabila si le prepara in acelasi mod chiar daca este pus in situatia sa aplice o noua vopsea lavabila care are un alt mod de preparare si de utilizare. Deci cititi cu atentie instructiunile, mai ales daca nu ati folosit niciodata acel tip de vopsea.


Pret vopsea lavabila
In primul rand trebuie sa stiti ca pretul vopselei, de obicei este cu atat mai mare cu cat calitatea vopselei este mai buna si puterea de acoperire este mai mare. Astfel, este posibil ca atunci cand cumparati o vopsea mai ieftina sa fiti nevoiti sa achizitionati o cantitate mai mare pentru a va zugravi o camera.
Cele mai mici preturi incep de la 20-22 lei pentru galeti de 8,5 l si 43-45 lei pentru galeti de 15 l in cazul vopselei albe obisnuite, iar vopselele cu proprietati speciale (antimucegai, protectie impotriva murdaririi, rezistenta la intemperii, autocuratire, putere mare de acoperire) pot sa ajunga pana la 250 lei sau chiar mai mult.
Pretul colorantului pentru vopsea lavabila incepe de la 10-15 lei pentru o cantitate de 15 l de vopsea, dar poate sa ajunga la cateva sute de lei in functie de pigmentul folosit, respectiv culoarea finala, care de obicei, cu cat este mai inchisa cu atat este mai scumpa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu