joi, 29 decembrie 2011

Cum alegi tipul de vopsea lavabila

Dacă zugraviti o camera in casa dumneavoastra, aţi putea crede că alegerea unei culori este singura decizie pe care aveţi nevoie sa o faceti. Trebuie să alegeţi un tip de vopsea: mata, coaja de ou, satin, semi-lucioasa sau lucioasa. Tipul de vopsea pe care o alegeţi depinde de scopul vostru şi camera pe care o zugraviti.

Instrucţiuni

    • 1. Alegeţi vopsea mata pentru tavane si pentru camere cu trafic redus, cum ar fi livinguri şi săli de mese. Vopseaua mata este cel mai frecvent tip de vopsea folosita pentru pereţi interiori şi plafoane. Este buna pentru camuflarea micilor umflaturi, fisuri sau alte imperfectiuni, dar se murdareste usor şi este greu de curatat.
    • 2. Alegeţi vopsea coajă de ou pentru pereti interiori. Ca şi vopseaua mata, vopseaua coaja de ou este de asemenea buna la camuflarea micilor umflaturi, fisuri sau alte imperfectiuni. Este mai usor de curatat decat vopseaua mata, totusi, pentru că are un uşor luciu.
    • 3. Alegeţi vopsea satin pentru uşi şi pereţi supusi unei mari uzuri, ca de exemplu in camera unui copil. Vopseaua satin are putin mai mult luciu decat vopseaua coaja de ou. Rezista bine la curăţare şi la spălare usoara.
    • 4. Alegeţi vopsea semi-lucioasă pentru bucatarii, bai, holuri si dormitoare pentru copii. De asemenea, este util pentru dulapuri şi lemnarii. Aceasta vopsea se usucă formand un strat tare, mai impermeabil decât vopseaua coaja de ou sau vopseaua satin, ceea ce o face foarte rezistenta la pete si uzură. De asemenea, este foarte rezistenta si lavabila. Cu toate acestea, reţineţi că vopseaua semi-lucioasă pune in evidenta imperfectiunile suprafetei, asa ca asigurati-va ca peretele este bine pregatit inainte de utilizare.
    • 5. Alegeţi vopsea lucioasă pentru dulapuri, lemnarii şi mobilier. Vopseaua lucioasa este vopseaua cea mai rezistenta la pete, durabila şi lavabila dintre toate, dar măreşte, de asemenea, imperfectiunile suprafetei si poate fi rece şi neprimitoare.

vineri, 23 decembrie 2011

Vopsea lavabila - informatii generale utile


Amenajarea unei locuinte nu se poate concepe fara a da o culoare cat mai placuta interiorului si chiar a exteriorului, iar cel mai adesea pentru acest lucru se foloseste vopsea lavabila.
Vopseaua lavabila are cateva elemente care stau la baza alegerii ei:
·         are o rezistenta la spalare de pana la 1000 de spalari
·         se aplica usor, existand acum toate ustensilele necesare pentru aplicarea vopselei lavabile pe pereti (bureti, pistol de vopsit, pensule, trafaleti)
·         se poate aplica pe diferite suprafete: zidarie, beton, gips-carton
·         are o putere de acoperire mare: pana la 16 mp/l
·         timp de uscare scurt: aproximativ 3 ore, acest timp putand fi mai scurt sau mai lung in functie de temperatura si umiditatea din incapere
·         exista sute de nuante pentru vopsea lavabila din care se poate alege in functie de gusturile fiecaruia
 

Singurul dezavantaj pe care il prezinta vopseaua lavabila este acela ca nu poate fi aplicata peste alte tipuri de vopsele sau var.
Tipuri de vopsea lavabila:
·         vopsea semi-lavabila
·         vopsea lavabila
·         vopsea superlavabila
Aceste tipuri de vopsele se deosebesc prin rezistenta la spalare pe care o prezinta, ultima dintre ele rezistand la cele mai multe cicluri de spalare si este mai lucioasa.


Recomandari
Vopseaua lavabila pentru interior este un produs pe baza de rasini acrilice. Peretii pe care urmeaza a fi aplicata vopseaua lavabila trebuie sa fie cat mai bine curatati si finisati cu glet. De obicei, inainte de aplicarea pe pereti, vopseaua lavabila se dilueaza cu apa, insa exista si unele tipuri de vopsea lavabila care nu necesita diluare.
Pentru a obtine un rezultat cat mai bun, in general se aplica doua straturi de vopsea lavabila, insa se gasesc acum pe piata vopsele lavabile cu o mare putere de acoperire care se poate aplica intr-un singur strat. Acest lucru depinde si de suprafata pe care se aplica si se poate verifica pe o suprafata mica.
In cazul in care exista o umiditate foarte mare in incapere, poate fi nevoie de o solutie speciala care se aplica inainte de a aplica primul strat de vopsea si se poate opta de asemenea pentru o vopsea lavabila cu aditivi, speciala pentru a impiedica formarea mucegaiului.
Odata cu progresul tehnologic, pe piata apar noi tipuri de vopsele lavabile cu continut de atitivi speciali precum:
·         vopsea lavabila cu teflon - cu protectie impotriva patarii si zgarierii,
·         vopsea lavabila cu protectie la frecare, ingalbenire, etc.
Vopselele lavabile care se vand pe piata din Romania se gasesc intr-o gama mare de sortimente si au caracteristici diferite, de aceea va trebui tinut seama de particularitatile fiecareia, iar in acest sens trebuie citit cu atentie instructiunile inainte de utilizare.
Se poate intampla ca unii folosesc frecvent anumite tipuri de vopsea lavabila si le prepara in acelasi mod chiar daca este pus in situatia sa aplice o noua vopsea lavabila care are un alt mod de preparare si de utilizare. Deci cititi cu atentie instructiunile, mai ales daca nu ati folosit niciodata acel tip de vopsea.


Pret vopsea lavabila
In primul rand trebuie sa stiti ca pretul vopselei, de obicei este cu atat mai mare cu cat calitatea vopselei este mai buna si puterea de acoperire este mai mare. Astfel, este posibil ca atunci cand cumparati o vopsea mai ieftina sa fiti nevoiti sa achizitionati o cantitate mai mare pentru a va zugravi o camera.
Cele mai mici preturi incep de la 20-22 lei pentru galeti de 8,5 l si 43-45 lei pentru galeti de 15 l in cazul vopselei albe obisnuite, iar vopselele cu proprietati speciale (antimucegai, protectie impotriva murdaririi, rezistenta la intemperii, autocuratire, putere mare de acoperire) pot sa ajunga pana la 250 lei sau chiar mai mult.
Pretul colorantului pentru vopsea lavabila incepe de la 10-15 lei pentru o cantitate de 15 l de vopsea, dar poate sa ajunga la cateva sute de lei in functie de pigmentul folosit, respectiv culoarea finala, care de obicei, cu cat este mai inchisa cu atat este mai scumpa.

miercuri, 21 decembrie 2011

Cele mai bune tipuri de vopsele pentru holuri

Holurile dintr-o incapere reprezinta o zona cu trafic mare. Există o mulţime de oameni care se deplaseaza prin ele, copii si animale de companie care circula in fiecare zi.
În general, pentru zugraveala de interior puteţi alege dintr-o categorie larga de vopsele: mata, coaja de ou, satin, semi-lucioasa sau lucioasa. Tipul de vopsea depinde de scopul dumneavoastră şi de tipul de camera pe care doriti sa o zugraviti.

In timp, peretii devin din ce in ce mai murdari din cauza atingerilor, decojirilor şi loviturilor. Vor fi amprente digitale si urme murdare peste tot pe peretii din holul dumneavoastră.

Cum procedaţi:

  1. Acordaţi atenţie la pregătirea peretelui. Trebuie să curatati bine peretele folosind şmirghel mediu şi nu uitaţi că rezultatul final va depinde enorm de pregătirea peretelui. Este foarte important să aibă o suprafaţă bună pentru vopsea.
  2. Curăţarea peretilor cu fosfat trisodic dupa care se aplica un strat de grund pentru a etansa suprafata.
  3. Alegeţi vopsea mata pentru tavan. Vopseaua mata este cel mai frecvent tip de vopsea folosita pentru camere cu trafic redus şi plafoane.
  4. NU FOLOSITI vopsele mate pentru pereti. Vopseaua mata este o vopsea poroasa şi se murdăreşte usor şi este greu de curatat.
  5. UTILIZATI vopsea lavabila, cum ar fi vopsea coaja de ou. Este o vopsea foarte buna pentru a ascunde mici umflaturi, fisuri sau alte imperfectiuni. De asemenea este mai usor de curatat (se poate spala cu apă şi săpun) şi forma finala este destul de frumoasa. Ai nevoie de a da 2 straturi, lasand 4 - 6 ore între fiecare strat. Vopseaua tip coajă de ou cu cat are un mai mult luciu şi strălucire – cu atat este mai lavabila.
  6. Alegeţi vopsea satin pentru uşi şi pereţi care sunt supusi la o mare uzură. Vopseaua satin are putin mai mult luciu decat vopseaua tip coaja de ou si rezista mai bine la curăţare şi spălare.
  7. Puteţi utiliza, de asemenea, vopsea email lucioasă pentru usi. Vopseaua lucioasa este cea mai rezistenta la pete, durabila şi lavabila dintre toate.

Vopsea decorativa - informatii generale


Imbinarea unui gust rafinat cu o tehnologie inovatoare – asa se poate prezenta pe scurt o vopsea decorativa.
Vopseaua decorativa este de fapt o alternativa la vopseaua lavabila cu ajutorul careia se pot decora peretii locuintelor atat in interior cat si in exterior cu diferite culori, realizand texturi si efecte deosebite.
Prin aplicarea unei vopsele decorative se pot creea unele decoratiuni interioare si exterioare menite sa transforme spatiul locativ intr-un mediu cu personalitate. Caracteristicile cromatice permit designerilor sa-si exprime personalitatea si dau posibilitatea realizarii unor creatii limitate doar de imaginatia fiecaruia.
Exista tipuri de vopsele care se pot aplica si pe suprafete cum ar fi lemn sau metal. Datorita proprietatilor lor de a rezista la umezeala, unele dintre aceste vopsele se pot utiliza in baie sau bucatarie inlocuind astfel faianta.